Hygiënisch bouwen bij A-Ware en Fonterra

Hygiënisch bouwen bij A-Ware en Fonterra

HEERENVEEN - Je hebt kleine klusjes en grote klussen. De bouw van de nieuwe kaas- en ingrediëntenfabriek van A-ware Food Group en Fonterra bij Heerenveen behoort duidelijk tot de laatste categorie.

“Hier lopen dagelijks zo’n 350 à 370 man rond”, vertelt projectleider Diederik Damkat van Jorritsma Bouw. Zij voeren de bouw uit, met ruim veertig onderaannemers onder hen. Een daarvan is Sijtsma Noord, verantwoordelijk voor de afwerking van al het beton.

Er is nogal wat beton gestort, wel 16.000 kuub. Er is zo’n 25.000 vierkante meter aan muren in de beide fabrieken. En in alle wanden en plafons mag geen enkel gaatje of krasje zitten, want daar kunnen bacteriën in achterblijven. “In deze fabriek worden voedingsmiddelen gemaakt, dus hygiëne staat voorop”, aldus Erik Stevens, uitvoerder bij Sijtsma Noord.

Het beton wordt eerst geschuurd, daarna worden alle oneffenheden opgevuld. Vervolgens worden de muren opnieuw geschuurd en tenslotte wordt een speciale coating aangebracht. De onderste 2.30 meter van de muren krijgt een laag Thix, een soort kunststof. Dit zorgt ervoor dat de muren goed te reinigen zijn. Het spul is onverwoestbaar en bestand tegen sterke zuurgraden, zoals tegen pekel dat bij de bereiding van kaas wordt gebruikt.

De bovenste gedeelten van de muren, die soms wel dertig meter hoog kunnen zijn, worden behandeld met een speciale saus die schimmelwerend is. Let wel, alle oppervlakten worden handmatig gedaan. Een regenbuitje kan al roet in het eten gooien, want sommige ruimten zijn open. “Twee weken terug overviel een fikse regenbui ons, toen droop alles naar beneden en konden we weer opnieuw beginnen”, vertelt Stevens.

Vertraging kunnen ze niet gebruiken, want zodra de muren droog zijn, komt een ander team meteen de verlichting ophangen. De planning is strak, want eind 2014 moeten de fabrieken draaien. “Als we achter lopen op schema, werken we ‘s avonds langer door. Bijna elke zaterdag werken er jongens over, dat is nu bijna standaard aan het worden.”

De inwoner van het Groninger dorp Wildervank heeft zelf een betonbedrijf en is ingehuurd door Sijtsma Noord. En zondag, zit hij dan eindelijk op de bank met de voeten omhoog? “Nee”, zegt Stevens opgewekt. “Ik verbouw zelf mijn huis, al een half jaar lang.”

Naar al onze diensten Terug naar nieuwsoverzicht