VIA Innovatie pekelbaden tijdens productieproces

VIA Innovatie pekelbaden tijdens productieproces

Voor het ontwikkelen van een concept voor renovatie van pekelbaden tijdens productieproces heeft Sijtsma Noord een aanvraag gedaan voor VIA 2019 subsidie. De aanvraag is goedgekeurd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en wordt gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), gericht op de ontwikkeling van innovatieve concepten en het daadwerkelijk bouwen van prototypes.

Voor het onderhouden en renoveren van pekelbaden heeft Sijtsma Noord een concept ontwikkeld waarbij 2 schotten geplaatst worden om een deel van het pekelbad af te zetten. Bij het plaatsen van de schotten is het van belang dat er absoluut geen pekelwater wordt doorgelaten.

Vervolgens wordt het water uit het afgezette deel overgepompt naar een ander deel van het pekelbad. Het waterniveau van het andere pekelbad zal hierdoor stijgen. Als het deel van het pekelbad is leeggepompt moet het vervolgens drogen.

De pekelbaden zullen worden afgedekt met een geschikte folie voor de hygiëne en de veiligheid. De goten worden schoongemaakt en er wordt een epoxy holplint aangebracht ter voorkoming van vuilophoping.

De schotten zorgen ervoor dat de bassins één voor één kunnen worden gerenoveerd.

In de bassins worden vervolgens 2 lagen coating aangebracht. Dit coatingsysteem is HACCP gecertificeerd, dit betekent dat de voedingsmiddelen (kazen) in direct contact mogen komen met de gecoate ondergrond.

De loopgoot voor de productiemedewerkers wordt voorzien van een goede antislip HACCP structuur coating.
Het beoogde project brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Nieuw procedé
  • Efficiencyvoordeel
  • Reduceren CO2 uitstoot

Het project zal eind 2022 afgerond zijn.

Naar al onze diensten Terug naar nieuwsoverzicht